Nahoru

Jaký je život s rovnátky? Celý průběh léčby A–Z

Život s rovnátky: Jak se žije s fixními i neviditelnými rovnátky?

Taky jste žili v době, kdy byla fixní rovnátka trendy? “Chci rovnátka” býval častý požadavek teenagerů. Dnes existují dva tábory: Ti, kteří preferují klasiku, a ti, kteří nechtějí, aby někdo o jejich ortodontické léčbě věděl. Naštěstí pro oba tábory existuje ideální řešení. Pojďme se podívat, jak vypadá život s fixními i neviditelnými rovnátky. 

Jak mít rovnátka aneb První kroky k léčbě rovnátky

Než se ponoříme do detailů, připomeňme si základy.

Co jsou fixní rovnátka

Kovová, keramická nebo safírová. Fixní rovnátka jsou pevně připevněna k zubům pomocí zámečků a drátků. Pomocí těchto prvků dochází k postupnému posouvání zubů do správné polohy. 

Co jsou neviditelná rovnátka Invisalign

Tato moderní metoda rovnání zubů využívá průhledné plastové dlahy, které postupně posouvají vaše zuby do správné polohy, aniž by byly na zubech vidět. Díky tomu se zbavíte jedné z nejčastějších obav – „Jak bych vypadala s rovnátky?“ Holky i kluci s neviditelnými rovnátky totiž vypadají úplně stejně jako bez nich.

Před první návštevou ortodontisty si přečtěte naše velké srovnání všech typů rovnátek, abyste dělali informované rozhodnutí.

Prvním krokem k dokonalému úsměvu je totiž právě rozhodnutí, že chcete něco udělat se svým křivým chrupem a volba vhodné metody. Následuje objednání k ortodontistovi, například telefonicky nebo přes webový formulář (v závislosti na ortodoncii ve vašem okolí).

První návštěva u ortodontisty

Během úvodní konzultace ortodontista:

  • Prohlédne vaše zuby.
  • Posoudí rozsah posunutí.
  • Pořídí rentgeny zubů a čelisti a otisky zubů na rovnátka, v případě neviditelných rovnátek pak 3D scan a vizualizaci, abyste viděli jak budete vypadat po léčbě rovnátky.
  • Vysvětlí průběh léčby.
  • Projedná možnosti financování.
  • Probere vaše cíle pro léčbu.

Poté si domluvíte další schůzku, na níž proběhne nasazování vybraného typu rovnátek. 

Co dělat během čekání na aplikaci rovnátek?

Ještě před nasazením prvních dlah nebo nalepením zámečků se můžete na nový život s rovnátky připravit:

  • Čistěte si zuby častěji – po každém jídle a svačině.
  • Vytvořte si stravovací plán – zkuste jíst větší porce a méně svačit, abyste minimalizovali čas bez rovnátek.
  • Noste s sebou dentální soupravu – cestovní kartáček, zubní pasta, dentální nit a ochranné pouzdro na rovnátka.

Aplikace rovnátek

Fixní rovnátka

Při aplikaci fixních rovnátek vám ortodontista nalepí zámečky na zuby a spojí je drátky. Tento proces může trvat několik hodin. Po aplikaci vám ortodontista vysvětlí, jak se o rovnátka starat a jak správně čistit zuby.

Neviditelná rovnátka

Když přijde čas na první sadu neviditelných rovnátek, ortodontista vám na zadní stoličky nalepí tzv. attachmenty, vysvětlí, jak rovnátka nasazovat a uchovávat, a zkontroluje jejich správné usazení. Každou sadu rovnátek budete nosit přibližně týden, než přejdete na další. Průměrná doba léčby je 12 až 18 měsíců.

První dny s rovnátky

První dny mohou být výzvou, ale postupně si zvyknete. Vybavte se ibuprofenem a pro jistotu si plánujte spíše odpočinkový režim. Může vás bolet čelist i celá hlava. Dodržujte doporučení ortodontisty.

Co jíst s rovnátky?

Jak jíst s fixními rovnátky? Vyhněte se tvrdým a lepkavým potravinám, které by mohly poškodit zámečky nebo drátky. Doporučují se měkké potraviny jako jogurty, polévky a měkké ovoce. ​​

V případě neviditelných rovnátek můžete jíst téměř cokoli, ale před opětovným nasazením rovnátek zuby důkladně vyčistěte. Proto s sebou vždy mějte cestovní kartáček na zuby, ať jste kdekoliv.

Péče o rovnátka

Nezapomínejte, že důkladná péče o chrup s rovnátky je zcela zásadní – jen tak předejdete kazům i demineralizaci zubní skloviny. Přečtěte si, jak na to, v našem článku Jak správně pečovat o rovnátka a zuby?

Dokončení léčby

Po dokončení léčby s fixními rovnátky vás čeká sejmutí zámečků a drátků. Tento proces je rychlý a bezbolestný. Budete však muset nosit retenční dlahy, aby se zuby udržely v nové pozici. Pokračujte v dobré ústní hygieně a pravidelně navštěvujte svého zubaře.

Po skončení léčby s neviditelnými rovnátky si jednoduše poslední sadu dlah vyndáte. Stejně jako po léčbě fixními rovnátky, i zde bude nutné nosit retenční dlahy.

Život s rovnátky může být zpočátku náročný, ale výsledky stojí za to. Po ortodontické léčbě získáte nejen krásný a zdravý úsměvem, ale také vyšší sebevědomí. 

 

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.