Nahoru

Fazety: Zuby jako nové bez ortodontické léčby

Fazety: Zuby jako nové bez ortodontické léčby

Nelíbí se vám vaše zuby a brání vám v tom, abyste se usmívali sebevědomě? A víte, co je fazeta? Právě fazety na přední zuby mohou být tím řešením, které hledáte. Tento článek vám poskytne komplexní přehled o tomto typu zubních náhrad – o jejich výhodách, nevýhodách a všem, co potřebujete vědět předtím, než se pro tuto estetickou zubní proceduru rozhodnete. Pojďme na to!

Fazeta? Co to je?

Fazeta je jednou z tzv. fixních zubních náhrad. Konkrétně se jedná o tenký plátek z keramiky nebo kompozitu, který dokáže po připevnění na přední stranu zubu vylepšit jeho vzhled. Po fazetách se budete nejspíš chtít poohlédnout v případě, že máte na zubech:

  • nevybělitelné skvrny či zbarvení, 
  • tzv. jizvy po fixních rovnátkách,
  • praskliny či uštípnutí, 
  • nerovnosti, 
  • nedokonalé výplně,
  • mezeru mezi předními zuby,

apod. Tím mohou dramaticky zlepšit váš úsměv a přidat vám na sebevědomí.

Fazety na zuby existují v těchto variantách (resp. jsou běžně vyrobeny z těchto materiálů): 

Celokeramické fazety (Porcelánové fazety / keramické fazety)

Jak název napovídá, celokeramická fazeta se vyrábí z keramiky, což je velmi kvalitní materiál, který je zároveň odolný a věrně imituje přirozený vzhled zubů. Díky různým technikám zpracování a možnosti ručního dobarvení lze dosáhnout perfektního barevného sladění s okolními zuby a vytvořit přirozený efekt.

 

Kompozitní fazety / Kompozitní dostavby (fotokompozitní fazety / dostavby)

Cenově výhodnější, avšak méně trvanlivé a náchylnější k zabarvení. Zubař vám je zvládne aplikovat na zuby během jediné návštěvy bez potřeby dalších kontrol.

 

Další typy fazet

Patří mezi ně zirkonové fazety, provizorní fazety a bezpreparační fazety.

 

4 hlavní výhody fazet

1) Přirozený vzhled

Keramické fazety mají schopnost napodobit přirozený vzhled zubů. Jsou průsvitné a odrážejí světlo podobně jako přirozené zuby, což zajišťuje jejich autentický vzhled.

2) Trvanlivost

Fazety jsou velmi odolné, nemění barvu a mohou vydržet mnoho let bez potřeby výměny. Keramické fazety jsou navíc chemicky stabilní, což znamená, že nereagují s okolním prostředím v ústech.

3) Oprava více nedokonalostí najednou

Fazety mohou zakrýt různé nedokonalosti jako skvrny, praskliny, mezírky a nepravidelné tvary. To vše v jednom jednoduchém zákroku.

4) Rychlost

Už za pár chvil v ordinaci máte zuby podle svých představ. Navíc se ihned po zákroku můžete vrátit k běžným činnostem.

Zubní fazety: Kdo z nich může mít užitek?

  • Ortodontičtí pacienti: Pokud jste podstoupili ortodontickou léčbu a vaše zuby stále nevypadají tak, jak byste si přáli, mohou být fazety ideálním řešením. Pomohou vám dosáhnout dokonalého úsměvu bez nutnosti další dlouhodobé léčby.

Tip: Možná nepotřebujete fazety, ale spíše bělení zubů. Zjistěte si to předem!

  • Osoby hledající zářivý úsměv: Mnoho lidí touží po bělejším a zářivějším úsměvu. Fazety mohou zakrýt skvrny a zbarvení, které nelze odstranit bělením, a přinést vám tak úsměv, po kterém jste vždycky toužili.
  • Osoby se špatným chrupem: Pokud máte zuby s prasklinami, mezírkami nebo nepravidelnými tvary, fazety mohou tyto nedostatky snadno zakrýt a zlepšit celkový vzhled vašich zubů.
  • Osoby, které často vystupují na veřejnosti: Pokud pracujete v profesi, kde je důležitý váš vzhled a úsměv, fazety mohou výrazně přispět k vašemu profesionálnímu image. Působí dojmem zdravých a pečovaných zubů, což může mít pozitivní vliv na vaše vystupování.

Proces aplikace fazet: 3 kroky

1. Úvodní konzultace se zubařem a plánování zákroku

Prvním krokem k získání fazet je konzultace se zubařem. Ten vám podrobně vysvětlí, který typ fazet je pro vás ideální, a seznámí vás s postupem celého ošetření. Některé kliniky navíc nabízejí možnost 3D vizualizace, díky níž si můžete předem prohlédnout, jak bude váš úsměv po nasazení fazet vypadat.

2. Příprava zubů na fazety

Před nasazením fazet je potřeba zuby připravit. To může zahrnovat jemné zbroušení povrchu zubů, aby fazety správně přilnuly. Tento zákrok je díky lokální anestezii bezbolestný. Následně se fazety vyrobí vám přímo na míru.

Rádi byste fazety bez broušení? Poptejte se vašeho zubaře.

3. Aplikace fazet

Na zákrok, kde vám zubař bude aplikovat fazety, si vyhraďte cca 1–3 hodiny (záleží na počtu). Stomatolog vám fazety nalepí, zafixuje, vyleští, obrousí a… je hotovo.

Jak správně pečovat o zuby s fazetami?

Péče o zuby s fazetami je snadná a v podstatě se neliší od běžné péče o chrup. Zahrnuje pravidelné čištění dvakrát denně a používání dentální nitě. Je dobré vyvarovat se kousání tvrdých předmětů, jako jsou tužky nebo nehty, a také omezit konzumaci tvrdých potravin. 

Tip: Pro ochranu fazet je vhodné používat jemné zubní pasty, které nejsou příliš abrazivní, aby nedošlo k poškození jejich povrchu.

Důležité je také pravidelně chodit na kontroly k zubaři, který provede profesionální čištění a ověří, že fazety drží pevně na svém místě.

Fazety vs. jiné zubní ošetření

Fazety vs. korunky

Korunky pokrývají celý zub. Jsou vhodné pro silně poškozené zuby, které potřebují více ochrany a obnovy funkce. Estetické fazety jsou, narozdíl od nich, povrchové a vyžadují méně broušení.

Fasetová korunka je pak korunka vytvořená ze dvou materiálů (kov + keramika nebo zirkon + keramika).

Fazety vs. implantáty

Implantáty nahrazují chybějící zuby a jsou připevněny do čelistní kosti. Fazety jsou naopak určeny pro vylepšení vzhledu zubů, které jsou stále přítomné a funkční.

Fazetový můstek je pak obdobou implantátu. Jedná se rovněž o zubní náhradu, která slouží k nahrazení chybějících zubů. Skládá se z kovové či keramické konstrukce pokryté estetickou vrstvou materiálu, jež napodobuje přirozený vzhled zubů.

Fazety vs. ortodontická léčba

Ortodontická léčba, jako je nošení rovnátek, je vhodná pro korekci polohy zubů a trvá déle. Fazety mohou být alternativou pro rychlé estetické zlepšení, ale nenahrazují ortodontickou léčbu

Přicházíte s touhou si pořídit fazety na křivé zuby? Mnohem vhodnější je nejprve srovnat zuby pomocí rovnátek jakéhokoliv typu dle libosti a keramické fazety na zuby řešit až následně. 

Chcete vědět, jak dlouho běžně trvá ortodontická léčba? Nebo rovnou najít ortodoncii ve vašem okolí

Zubní fazety – cena

Náklady na fazety se budou lišit v závislosti na několika faktorech, jako je typ materiálu nebo stav vašeho chrupu. Přibližný ceník zubních fazet:

  • Keramická fazeta: cena se pohybuje mezi 8 000 – 15 000 Kč za jeden zub  
  • Kompozitní estetické fazety: cena se pohybuje mezi 3 000 – 6 000 Kč za jeden zub  
  • Bezpreparační fazety: cena se pohybuje mezi 10 000 – 18 000 Kč za jeden zub

Fazety mohou být ideální volbou pro ty, kteří chtějí vylepšit svůj úsměv a posílit své sebevědomí. I když s sebou přinášejí jistá rizika a keramické fazety mají i nevýhody, často převažují jejich přednosti. Pokud přemýšlíte o fazetách, doporučujeme se poradit s odborníkem a zjistit více o dostupných možnostech tohoto zákroku.

Tip: Podívejte se, jestli se náhodou neřeší téma fazet v naší poradně.

Máte nějaký dotaz?

Využijte naši poradnu a rychle získáte odborný názor na své otázky a problémy. Odpovíme vám na cokoliv, co vás zajímá.